Woelen en draaien in bed: wat betekent het?

Heeft u vaak onrustige nachten waarin u woelt en draait in uw bed? Dit kan ten koste gaan van uw slaap en uw nachtrust. Kwakernaat Bedden vertelt u graag meer over woelen en draaien in bed. Lees hier meer.

Woelen in bed is een bekend symptoom dat samengaat met slecht slapen. Maar eigenlijk is het heel normaal. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat ieder mens per nacht gemiddeld tachtig keer van houding verandert. Dit kunnen kleine en grote bewegingen zijn en in veel gevallen wordt u hier niet wakker van. Denk bijvoorbeeld aan het strekken van de benen, het verleggen van de armen of het omdraaien naar een andere slaaphouding. Er zijn echter ook tal van mensen die wel wakker worden van het draaien: zij keren zich vaak om voor ze eindelijk in slaap vallen.
 

Draaien voor een comfortabele slaaphouding

Waarom draaien we eigenlijk zoveel? Er is geen eenduidig antwoord op te geven, maar er zijn wel verschillende theorieën. Kijk bijvoorbeeld naar baby’s: zij kunnen zich al binnen vier maanden omdraaien. Dit heeft er niet alleen mee te maken dat ze beweeglijk zijn, maar ook dat ze comfortabel willen slapen. Liggen baby’s continu in dezelfde houding, dan kan dit leiden tot stijve spieren en vervelende drukplekken. Ditzelfde geldt voor volwassenen: lang liggen in dezelfde houding geeft drukpunten, kan bloedvaten beknellen en kan leiden tot een slechte bloedsomloop. Keert u in uw slaap, dan is dit een beschermend mechanisme van uw lichaam.
 

Advies van een slaapexpert

Kortom: woelen of draaien in uw slaap is een automatisme, een reflex van uw lichaam. Maar het is vervelend als u hier keer op keer van wakker wordt. Zo krijgen uw lichaam en geest geen rust en wordt u ’s ochtends niet uitgeslapen wakker. Ervaart u zulke slaapproblemen, dan is het verstandig om een deskundige slaapadviseur te raadplegen. De adviseurs van Kwakernaat Bedden in Roosendaal hebben jarenlange ervaring in slapen en kunnen u in veel gevallen een passend advies geven met bijvoorbeeld een matras op maat. Dit matras is toegespitst op uw lichaam en hierdoor slaapt u minder onrustig. U wordt niet meer om de haverklap wakker van uw bewegingen.
 

Moeizaam omdraaien in slaap

Er zijn natuurlijk ook tal van mensen die vanwege hun leeftijd, door een aandoening of ziekte minder mobiel zijn. Zij kunnen moeilijk draaien of woelen wanneer ze een andere slaaphouding zoeken, zodat ze vaker last hebben van drukplekken en beknelde bloedvaten. Deze mensen hebben veel baat bij speciale drukverdelende matrassen, waarop ze makkelijker kunnen draaien en bewegen. Deze matrassen zijn gemaakt van zeer speciale materialen die continu de mate van druk aanpassen, zodat bloedvaten niet bekneld raken. Deze drukverdelende matrassen zijn eveneens bij Kwakernaat Bedden te koop. Aarzel niet en vraag ons vrijblijvend naar de mogelijkheden!